”Φωτεινή επανάσταση-Λέιζερ αντί για καλώδια για ακόμα ταχύτερους υπολογιστές”

Ένα τσιπ που επικοινωνεί με άλλα τσιπ μέσω ακτίνων λέιζερ, αντί μέσω καλωδιώσεων, υπόσχεται να επιταχύνει σημαντικά τους υπολογιστές αλλά και τις τηλεπικοινωνίες.
Ερευνητές της Intel και του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στη Σάντα Μπάρμπαρα ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι κατάφεραν να ξεπεράσουν ένα σημαντικό εμπόδιο, το συνδυασμό του πυριτίου με τα πιο εξωτικά υλικά που χρησιμοποιούνταν στις οπτικές τηλεπικοινωνίες.

Η εμπορική αξιοποίηση της τεχνολογίας αναμένεται να αρχίσει την επόμενη δεκαετία.

Ακτίνες λέιζερ που μεταδίδονται μέσω οπτικών ινών χρησιμοποιούνται σήμερα ευρέως για τη μεταφορά δεδομένων στις μεγάλες αποστάσεις που καλύπτουν τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα. Όμως η ταχύτητα πέφτει σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα όταν τα δεδομένα πρέπει να μεταφερθούν από ένα τσιπ στο άλλο στο εσωτερικό των υπολογιστών.

Όπως εξηγούν οι Times της Νέας Υόρκης, οι ερευνητές κατάφεραν να προσθέσουν ένα στρώμα φωσφιδίου του ινδίου, ενός υλικού που εκπέμπει φως, πάνω σε ένα τσιπ πυριτίου με χαραγμένα αυλάκια που καθοδηγούν τις δέσμες λέιζερ.

Αν και μέχρι σήμερα ο συνδυασμός οπτικών υλικών με το πυρίτιο παρέμενε αδύνατος, η ομάδα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια κατάφερε να ενώσει τα δύο υλικά σε σάντουιτς, τοποθετώντας ανάμεσά τους ένα στρώμα οξειδίου πάχους μόλις 25 ατόμων.

Στο τσιπ που προκύπτει, τα δεδομένα μεταφέρονται κατά μήκος των εσωτερικών, συμβατικών καλωδιώσεων, μετατρέπονται όμως σε ακτίνες λέιζερ για να μεταδοθούν σε γειτονικά εξαρτήματα.

Το «σάντουιτς» πυριτίου-φωσφιδίου του ινδίου μπορεί έτσι να παράγει εκατοντάδες ή και χιλιάδες δέσμες λέιζερ που αναβοσβήνουν δισεκατομμύρια φορές το δευτερόλεπτο.

Advertisements