Χιλιάδες υπομονετικοί Αμερικανοί καταναλωτές σχημάτισαν ουρές -και σε κάποιες περιπτώσεις κατασκήνωσαν για ημέρες- έξω από τα καταστήματα προκειμένου να αποκτήσουν το Playstation 3 της Sony.
Η πρεμιέρα της κονσόλας εξελίχθηκε συχνά σε κοινωνικό γεγονός, με μουσική και ειδικά χάπενινγκ, αλλά δεν έλειψαν και τα παρατράγουδα, με αποκορύφωμα τον τραυματισμό ενός ατόμου από ληστές.

Σύμφωνα με την αστυνομία του Κονέκτικατ, καταναλωτές που περίμεναν έξω από κατάστημα Wal-Mart για να αγοράσουν το καινούργιο Playstation βρέθηκαν αντιμέτωποι με ληστές.

Ένας από ανύποπτους πολίτες πυροβολήθηκε από τους ληστές όταν αρνήθηκε να παραδώσει το πορτοφόλι του και νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο της Μασαχουσέτης.

Το κλίμα, πάντως, κατά την πρεμιέρα του Playstation 3 στις ΗΠΑ ήταν πανηγυρικό, αν και πολλοί καταναλωτές θα χρειαστεί να περιμένουν κι άλλο για να αποκτήσουν την παιχνιδομηχανή, καθώς μόνο 400.000 κομμάτια ήταν αρχικώς διαθέσιμα.

Η Sony ελπίζει ότι η διαθεσιμότητα της κονσόλας στις Ηνωμένες Πολιτείες θα ανέβει στο ένα εκατομμύριο συστήματα μέχρι το τέλος του χρόνου.

Αναλόγως της έκδοσης, το Playstation 3 στοιχίζει 500 με 600 δολάρια. Εκτός από την αυξημένη υπολογιστική ισχύ και τα βελτιωμένα γραφικά, έχει τη δυνατότητα σύνδεσης στο Διαδίκτυο και αναπαράγει οπτικούς δίσκους υψηλής χωρητικότητας Blue-ray.

Λόγω της μικρής διαθεσιμότητας δεν έλειψαν εκείνοι που επεδίωξαν ένα γρήγορο κέρδος: Σύμφωνα με το Reuters, σε δικτυακούς τόπους δημοπρασιών εμφανίστηκαν πωλητές ζητώντας 5.000 δολάρια για μία κονσόλα, αλλά και προσφορές έως… 30.000 δολάρια.

Παρά τη μεγάλη ζήτηση, η Sony -αρχικά τουλάχιστον- αναμένεται να χάσει χρήματα από κάθε πώληση PS3, λόγω υψηλού κόστους παραγωγής.

Ακόμα και έτσι, όμως, αναλυτές εκτιμούν ότι η καινούργια παιχνιδομηχανή μπορεί να έχει διάρκεια ζωής έως και δέκα χρόνια και θα βοηθήσει τη Sony να καθιερώσει τo Blue-ray ως το καινούργιο στάνταρτ στα DVD επόμενης γενιάς.

Από την άλλη πλευρά, το PS3 έχει να αντιμετωπίσει έντονο ανταγωνισμό, από τη μία πλευρά με το Xbox 360 της Microsoft, που κυκλοφορεί ήδη στην αγορά, και από την άλλη από το Wii της Nintendo, η πρεμιέρα του οποίου αναμένεται σύντομα.

Σε ό,τι αφορά τους Ευρωπαίους καταναλωτές, αυτοί θα χρειαστεί να περιμένουν έως το Μάρτιο προκειμένου να δουν το Playstation 3 τα ράφια των καταστημάτων.

Advertisements