Παρατηρώντας την αγορά των videogames είναι πασιφανές ότι το PlayStation 3 είναι ένα πολύ μεγάλο στοίχημα για τη Sony. Η ιαπωνική εταιρία μετά τις αναταράξεις και τις αναπροσαρμογές που είχε στο εσωτερικό της και τα πολλά προβλήματα που αντιμετώπισε, κλήθηκε να στηρίξει ένα σύστημα που αφήνει πολλές υποσχέσεις. Την ίδια στιγμή, όμως, το PlayStation 3 δημιουργεί και τεράστιες προσδοκίες, οι οποίες πρέπει να βρουν στήριξη τόσο από τη Sony όσο και από τις τρίτες εταιρίες ανάπτυξης και διάθεσης παιχνιδιών. Το σύστημα κυκλοφορεί αρκετούς μήνες μετά τον βασικό ανταγωνιστή του (Xbox 360), με το δεύτερο μάλιστα να έχει αρχίσει να αποκτά μεγάλο προβάδισμα όσον αφορά στην ποιότητα και στην ποικιλία των τίτλων.

Παρόλο που το σύστημα της Microsoft δεν προσφέρει native 1080p εικόνα, από την κυκλοφορία του Gears of War κι έπειτα, είναι πασιφανές ότι μπαίνουμε στην δεύτερη γενιά παιχνιδιών και κανείς δεν μπορεί ακόμα να προβλέψει τι θα δουν στο μέλλον τα μάτια μας στο Xbox 360. Μάλιστα, βάσει των στοιχείων που μπορεί κανείς να συλλέξει αυτή τη στιγμή, η απόφαση της MS να μην ενσωματώσει το HD-DVD drive, αλλά να το κυκλοφορήσει σαν έξτρα περιφερειακό για όσους ενδιαφέρονται πραγματικά γι’ αυτό, κρίνεται πολύ πιο επιτυχημένη για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι με αυτό τον τρόπο κράτησε την τιμή του συστήματος σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα και ο δεύτερος, ότι δεν στερεί από κανέναν κάτοχο του συστήματος την δυνατότητα να απολαύσει High Definition κινηματογραφικές ταινίες.

Ωστόσο, η Sony είναι εδώ (όχι…ακριβώς εδώ, δηλαδή στην Ευρώπη, αλλά παρούσα στις δύο άλλες μεγάλες αγορές του πλανήτη) και το νέο της «τέκνο» δείχνει έτοιμο να τα βάλει με τον οποιονδήποτε ανταγωνιστή. Ναι, είναι γεγονός, το «παγκόσμιο» λανσάρισμα του PlayStation 3 μόνο τέτοιο δεν ήταν, ενώ όπου τελικά κυκλοφόρησε, οι ποσότητες δεν αρκούσαν ούτε καν για τους περιβόητους και λίγους «early adopters», οι οποίοι είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν υπέρογκα ποσά για την απόκτηση του αντικείμενου του πόθου τους. Επίσης, πέρα από τις σημαντικές ελλείψεις σε διαθέσιμο απόθεμα, το πρώτο βήμα του PlayStation 3 στην αγορά στιγματίστηκε από ορισμένα προβλήματα στις γενικότερες λειτουργίες του -οι οποίες ωστόσο διορθώθηκαν γρήγορα με το απαραίτητο update του firmware- αλλά και μια όχι και τόσο αξιόλογη γκάμα τίτλων.

Το Resistance –όπως διαπιστώσαμε και μετά τη δοκιμή μας με το demo- είναι αρκετά καλό, αλλά σίγουρα όχι «killer-app», το Genji καθόλου next-gen, το Motorstorm -το οποίο δείχνει πραγματικά εκπληκτικό- δεν είναι launch οπότε…στους τρίτους εκδότες απομένει να εφοδιάσουν το σύστημα με ενδιαφέροντα παιχνίδια. Βέβαια, εδώ εντοπίζεται και ένα θετικό για τους Ευρωπαίους. Αν τελικά το PS3 φτάσει στα μέρη μας τον ερχόμενο Μάρτιο, εκτός του ότι θα είναι δοκιμασμένο και εξοπλισμένο με όλα τα απαραίτητα διορθωτικά updates, θα διαθέτει ένα, το λιγότερο, ενδιαφέρον line-up τίτλων, οι οποίοι θα ξεκινούν από τα Resistance και Need for Speed Carbon και θα καταλήγουν στα Oblivion, Heavenly Sword και Motorstorm. Βέβαια, όλα αυτά αν όλα πάνε καλά και η Ευρώπη δει επίσημα το σύστημα της Sony τον τρίτο μήνα του 2007. Αλλά ήρθε η ώρα να σας μεταφέρουμε τις πρώτες μας εντυπώσεις από τη δοκιμή μας με τo έξοχο μηχάνημα της Sony.

Η επαφή που είχε το GameOver με το PlayStation 3 ήταν αρκετά μεγάλης διάρκειας και τα πρώτα συμπεράσματα κατάφεραν να βγουν. Πρόκειται για ένα απίστευτα ελκυστικό μηχάνημα με αρκετά μεγάλες δυνατότητες. Τα πρώτα παιχνίδια ωστόσο δεν καταφέρνουν να αναδείξουν την ισχύ του Cell και της GPU. Από τους τίτλους που πέρασαν από την οθόνη μας, τις εντυπώσεις έκλεψαν τα F1 και MotorStorm. Το πρώτο προσφέρει μοναδική ποιότητα εικόνας και πολύ καλή αίσθηση οδήγησης μέσα από τα εικονικά μονοθέσια, ενώ το δεύτερο χάρη στην αξιοποίηση της Havok παρέχει μοναδική αίσθηση οδήγησης σε off road συνθήκες με animation και physics που εντυπωσιάζουν. Πολλά ερωτηματικά αφήνει ακόμα το Resistance: Fall of Man, το οποίο αν και βαδίζει στην πεπατημένη δεν καταφέρνει να εκμεταλλευτεί ακόμα πολλά από τα στοιχεία του PS3.

Η συμπεριφορά του Sixaxis είναι αρκετά καλή, η εργονομία του..γνωστή (το μοντέλο dual shock έχει γίνει πια προέκταση των χεριών εκατομμυρίων παικτών) και το βάρος του -λόγω έλλειψης μηχανισμού ανάδρασης- ελάχιστο. Ωστόσο αν κάποιος επιχειρήσει με την πρώτη επαφή να ενεργοποιήσει τον αισθητήρα κίνησης θα τα βρει σκούρα. Η οδήγηση στο MotorStorm ήταν αρκούντως διασκεδαστική, ωστόσο σε πίστες που απαιτείται αρκετά μεγάλη λεπτομέρεια στην κίνηση αντιμετωπίσαμε αρκετά προβλήματα. Το ίδιο φαίνεται ότι θα ισχύει και στα περισσότερα παιχνίδια και ίσως η αξιοποίηση των χαρακτηριστικών του νέου χειριστηρίου να πρέπει να συνδυάζεται με λιγότερο «ριψοκίνδυνες» ρουτίνες. Σε επίπεδο απεικόνισης, χρησιμοποιήσαμε τόσο HDMI όσο και Component καλώδιο (όσοι κάτοχοι PS2 έχουν στην κατοχή τους ένα τέτοιο, μπορούν να το χρησιμοποιήσουν και στο νέο σύστημα). Και στις δύο περιπτώσεις η εικόνα ήταν αρκετά καθαρή για τα σημερινά δεδομένα με το HDMI να κερδίζει κατά κράτος σε επίπεδο λεπτομέρειας.

Όσον αφορά στην συμπεριφορά του συστήματος σε online mode, το PlayStation Store έχει την δομή ενός κανονικού e-shop με τα θετικά του και τα αρνητικά του. Το μεγαλύτερο πρόβλημα -λόγω του ότι το browsing με d-pad ή αναλογικό μοχλό ποτέ δεν ήταν ό,τι πιο ευχάριστο έχουμε αντιμετωπίσει- ίσως μερικοί χρήστες προβληματιστούν λίγο παραπάνω για να τα βγάλουν πέρα. Από εκεί κι έπειτα, δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε να αναφέρουμε ότι ακόμα και με την τελευταία έκδοση του firmware, σε περίπτωση download το μηχάνημα αδρανοποιείται πλήρως μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Αρκετά καλή είναι και η δυνατότητα κωδικοποίησης των μουσικών CDs σε διάφορα επίπεδα ποιότητας με τα tags των κομματιών να έρχονται κατευθείαν από το διαδίκτυο (κατά την διάρκεια των δοκιμών μας τοποθετήσαμε κι ελληνικό μουσικό CD, το οποίο μετά από ελάχιστα δευτερόλεπτα αναγνωρίστηκε κανονικότατα).

Τέλος, δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε την αναφορά στην νεκρική σιγή που επικρατεί στο χώρο που λειτουργεί το PS3, αφού επιβεβαιώσαμε και με τα αυτιά μας αυτό που γραφόταν επί μήνες στο διαδίκτυο, ότι δηλαδή πρόκειται για το, ίσως, πιο αθόρυβο gaming σύστημα των τελευταίων ετών. Όπως αναγράφεται και στον τίτλο αυτού του άρθρου, αυτή η παρουσίαση του δεν είναι παρά μια σύντομη ματιά στο νέο μέλος της οικογένειας PlayStation.

Κατά τη διάρκεια των δοκιμών μας με το PlayStation 3, την καταγραφή του video, αλλά και τη σύνταξη του κειμένου, μπήκαμε πολλές φορές στον πειρασμό να επεκταθούμε περισσότερο και να προχωρήσουμε σε μια εκ βαθέων ανάλυση αυτών που προσφέρει το εντυπωσιακό αυτό σύστημα. Όμως, πρέπει να σεβαστούμε την –λανθασμένη κατ’ εμάς- απόφαση της Sony να μην φέρει τη νέα της κονσόλα στην Ευρώπη και να δείξουμε υπομονή, περιμένοντας την επίσημη κυκλοφορία του συστήματος στη Γηραιά Ήπειρο (ελπίζουμε) τον Μάρτιο του 2007.

Περισσότερα για την κονσόλα της Sony, που έρχεται με απώτερο στόχο να κερδίσει για μια ακόμα φορά το θρόνο του ηγέτη, θα έχουμε σε λίγους μήνες.

Κείμενο: Παύλος Παπαπαύλου

Advertisements