Σίγουρα κάτι που δεν το περιμένουμε, λένε οι περισσότεροι. Λίγες ώρες μας χωρίζουν πλέον από το keynote και τις ανακοινώσεις του Steve Jobs στην MacWorld Expo. Οι φήμες δίνουν και παίρνουν και οι περισσότεροι υποστηρίζουν πως το “one more thing” θα είναι το iPhone. Είναι όμως έτσι; Τα τελευταία δύο χρόνια, σε κάθε σημαντική εκδήλωση, οι προσδοκίες των απανταχού Mac users ήταν μεγάλες αλλά η αλήθεια είναι πως από την εποχή του iPod Nano, οι παρουσιάσεις δεν ήταν αντάξιες των προσδοκιών. Σε κάθε παρουσίαση φαινόταν πως κάτι σημαντικό και ριζοσπαστικό πρόκειται να ανακοινωθεί αλλά λίγο πολύ βλέπαμε πράγματα που ήταν αναμενόμενα. Ισως γιατί τα τελευταία δύο χρόνια το σημαντικότερο γεγονός για την Apple ήταν η ομαλή μετάβαση από τους επεξεργαστές PowerPC σε intel.

Τώρα όμως που η μετάβαση τελείωσε, πιστεύω πως η Apple είναι έτοιμη να δείξει τα δόντια της και να κάνει γνωστή σε όλους την πορεία που πρόκειται να ακολουθήσει τα επόμενα χρόνια. Τις υποψίες μου αυτές τις ενισχύει το πρόσφατο μήνυμα που τοποθετήθηκε στην κεντρική ιστοσελίδα της Apple (The first 30 years were just the beginning. Welcome to 2007) αλλά και βρίσκεται παντού στο Moscone Center όπου λαμβάνει χώρα η έκθεση. Εγώ τουλάχιστον δύο υποθέσεις μπορώ να κάνω. Η μία είναι πως και πάλι οι μεγάλες προσδοκίες των Mac users δεν θα εκπληρωθούν και απλά το keynote θα κινηθεί στο ίδιο γνωστό μοτίβο των τελευταίων δύο ετών: ανακοινώσεις για τις νέες εκδόσεις του iLife’07 και iWork’07, περισσότερα χαρακτηριστικά για την επόμενη έκδοση του Mac OS X το Leopard, που αναμένεται την άνοιξη, μια γερή αναβάθμιση στο .Mac, άντε και κανά καινούργιο μοντέλο ή αναβαθμισμένο Macintosh και την τελική μορφή του iTV. Αυτή θα έλεγα είναι η απαισιόδοξη πρόβλεψη. Η αισιόδοξη και δευτερη εκδοχή θα ήταν όλα τα παραπάνω και ένα δυο προϊόντα που δεν τα περιμένουμε και που θα δικαιολογούν το “Welcome to 2007″. Αν η δευτερη εκδοχή όπου φαίνεται επικρατέστερη ισχύει, τότε το ή τα προϊόντα που πρόκειται να δούμε, θα είναι σίγουρα ο άσος στο μανίκι του Steve Jobs και επαναστατικά. Σε λίγες ώρες λοιπόν θα ξέρουμε τι πρόκειται να συμβεί.

Μόλις διάβασα στο Cult of mac ότι ο Steve κάλεσε στην αυριανή παρουσίαση, όλους τους κοντινούς/κολλητούς του ανθρώπους, πράγμα που μεθερμηνεύεται (κατά τις συνήθειες των παροικούντων στην Silicon Valley) στο ότι σοβαρότατες ανακοινώσεις θα γίνουν από τον ίδιο κατά την εναρκτήρια ομιλία του.

Aν αυτό όντως αληθεύει Δημήτρη, τότε πάμε μάλλον για την δευτερη εκδοχή. Προτιμώ την δευτερη από την πρώτη!

Advertisements