Δεκαπέντε χρόνια, τόσο ήταν το χρονικό διάστημα, στο οποίο ο Ken Kutaragi προσπάθησε-και κατάφερε- να αλλάξει το πρόσωπο των σύγχρονων videogames.
Ήταν το 1992 όταν ο φιλόδοξος Ιάπωνας ανέλαβε τη δημιουργία ενός add-on για το SNES με το όνομα Play-station,το οποίο στην πορεία εξελίχθηκε στην πλέον επιτυχημένη οικιακή κονσόλα όλων των εποχών: στο Sony PlayStation. Μετά από δεκαπέντε χρόνια επιτυχιών, ο “πατέρας” του PlayStation έκρινε ότι ήρθε η στιγμή να αφήσει το…θρόνο,που δικαιωματικά κατείχε εδώ και χρόνια στην εταιρεία του και να παραδώσει τη σκυτάλη σε πιο νέους και με πιο φρέσκιες ιδέες ανθρώπους.
Η είδηση της παραίτησης του Kutaragi από την -έτσι και αλλιώς- τυπική θέση που κατείχε τους τελευταίους μήνες δεν προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη. Η μέχρι στιγμής -για πολλούς- χλιαρή πορεία του PlayStation 3 έπρεπε να χρεωθεί σε κάποιον και καλύτερη επιλογή δεν υπήρχε από τον άνθρωπο που χάραξε όλη την πολιτική της SCEI τα τελευταία χρόνια.
H αλλαγή θέσης και η μεταφορά δυνάμεων που είχε γίνει πριν από λίγους μήνες, όταν ο Kutaragi-san έγινε κάτι σαν “επίτιμος πρόεδρος” της SCEI και ο Kaz Hirai ανέλαβε τη θέση του εκτελεστικού οργάνου, ήταν ο προάγγελος αυτών που θα ακολουθούσαν.

Πλέον, ο άνθρωπος που άλλαξε το πρόσωπο των σύγχρονων videogames αποτελεί παρελθόν για τη Sony και μέσα από μια φειδωλή ανακοίνωση δήλωσε ότι τα χρόνια που πέρασε στα projects PlayStation ήταν συναρπαστικά και εξίσου συναρπαστική ήταν η εμπειρία της σύζευξης της υψηλής τεχνολογίας με τα δημιουργικά μυαλά της βιομηχανίας. Ο Ken Kutaragi θα κατέβει από τη θέση του στις 19 Ιουνίου του τρέχοντος έτους και πριν μερικοί βιαστούν να του πουν ένα ειρωνικό “άντε γεια”, ας σκεφτούν την προσφορά αυτού του ευφυούς ανθρώπου, ο οποίος κατάφερε να υλοποιήσει τα οράματά του, να προχωρήσει τη βιομηχανία βήματα εμπρός και να προσφέρει στο κοινό ορισμένα από τα σημαντικότερα και πιο επιτυχημένα συστήματα videogames όλων των εποχών. Ναι, ο Kutaragi-san έκανε και σφάλματα (τα οποία μάλλον τώρα πληρώνει), όμως ας μην ξεχνάμε ότι είναι άνθρωπος και όπως όλοι μας, έχει το δικαίωμα να σφάλει.Tον ευχαριστούμε για την συνεισφορά του στη βιομηχανία και του ευχόμαστε καλή επιτυχία σε ό,τι και αν κάνει στη συνέχεια της σταδιοδρομίας του.

Advertisements