Πριν από 20 χρόνια μια «ιστορική» συμφωνία υπεγράφη στην Κοπεγχάγη από 15 τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, 13 χωρών, η οποία έθεσε τις βάσεις για την ανάπτυξη του παγκόσμιου συστήματος κινητών επικοινωνιών (GSM) και μιας βιομηχανίας που σήμερα εξυπηρετεί περισσότερους από 2,5 δισεκατομμύρια ανθρώπους σε 218 χώρες και περιοχές του πλανήτη. Το «Μνημόνιο Κατανόησης» της 7ης Σεπτεμβρίου του 1987 επέτρεψε ουσιαστικά τη δημιουργία του πρώτου πανευρωπαϊκού συστήματος ψηφιακής κυψελοειδούς τηλεφωνίας, το οποίο αργότερα εξελίχθηκε στο πρώτο παγκόσμιο σύστημα κινητής τηλεφωνίας. Η ίδια συμφωνία ξεκίνησε την αλυσιδωτή αντίδραση, που συνεχίζεται σήμερα, με την παρουσία περισσοτέρων από 120 ευρυζωνικών δικτύων κινητής τηλεφωνίας σε 61 χώρες. «Η συμφωνία του 1987, πιστεύεται ότι έθεσε τις βάσεις για τη σημερινή παγκόσμια βιομηχανία των κινητών επικοινωνιών, αλλά και για τη γέννηση των σπουδαιότερων τεχνολογικών επιτευγμάτων της εποχής μας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Rob Conway, διευθύνων σύμβουλος του GSM Association (GSMA). Ο Sir Christopher Gent, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Vodafone και ένας εκ των 15, που υπέγραψαν τη συμφωνία του 1987, δήλωσε σχετικά: «Το GSM είναι η πιο σημαντική συμφωνία στην ιστορία των τηλεπικοινωνιών. Με περισσότερους από 2,5 δισεκατομμύρια χρήστες σε όλο τον κόσμο, κατάφερε να γεφυρώσει το ψηφιακό χάσμα περισσότερο από κάθε άλλη καινοτομία και αποτελεί ένα σπουδαίο παράδειγμα διεθνούς συνεργασίας». Σήμερα, η οικογένεια τεχνολογιών του GSM έχει κατακτήσει το 85% της παγκόσμιας αγοράς των κινητών επικοινωνιών και είναι υπεύθυνη για το 1,6% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Κάθε χρόνο, οι χρήστες κινητών τηλεφώνων αγοράζουν περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο νέα κινητά, πραγματοποιούν τηλεφωνικές κλήσεις συνολικής διάρκειας 7 τρισεκατομμυρίων λεπτών και στέλνουν σχεδόν 2,5 τρισεκατομμύρια γραπτά μηνύματα.

Από τις βασικές φωνητικές υπηρεσίες, που έδωσαν τη δυνατότητα σε ανθρώπους να επικοινωνήσουν με άλλους για πρώτη φορά στη ζωή τους, έως την εξέλιξη των mobile multimedia, περιλαμβανομένων της πρόσβασης στο Internet, την πληροφορία και τις υπηρεσίες ψυχαγωγίας, η βιομηχανία των κινητών επικοινωνιών συνεχίζει να καινοτομεί με φρενήρεις ρυθμούς. Η άφιξη του mobile broadband σε συνδυασμό με τη σύγκλιση των τεχνολογιών, δημιουργήσει σήμερα νέες ευκαιρίες, αλλά και νέες υπηρεσίες, που θα επιτρέψουν στη βιομηχανία να εξελιχθεί ακόμη περισσότερο στο μέλλον. Το GSMA, που επίσης γιορτάζει τα 20 χρόνια από την ίδρυσή του, μέσω της προαναφερθείσας συμφωνίας, σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα μοναδικό ντοκιμαντέρ (travelogue), το Mobile World, που θα επιχειρήσει να εξερευνήσει τη ποικιλομορφία των κινητών επικοινωνιών και της καινοτομίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Η κινηματογραφική ομάδα που συνέθεσε το GSMA ταξιδεύει σε 20 χώρες, από τη Νότια Αφρική, την Κένυα και την Ρουάντα, έως την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, ώστε να μαγνητοσκοπήσει σε φιλμ τις αναρίθμητες υπηρεσίες που αλλάζουν, βελτιώνουν και… σώζουν ανθρώπινες ζωές σε καθημερινή βάση. Η παραγωγή του φιλμ γίνεται σε συνεργασία με την TelecomTV, ενώ τη χορηγία του έχει αναλάβει η Ericsson. Το preview του Mobile World αναμένεται να προβληθεί στο Mobile Asia Congress, το οποίο θα διεξαχθεί στο Macau από τις 11 έως τις 15 Νοεμβρίου 2007. Το trailer της ταινίας, καθώς και 20 φωτογραφίες από την χρήση του κινητού τηλεφώνου σε όλο τον κόσμο, βρίσκεται στην ιστοσελίδα www.gsmtwenty.com.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το αρχικό «Μνημόνιο Κατανόησης», υπεγράφη στις 7 Σεπτεμβρίου του 1987 από τις ακόλουθες χώρες: Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Ιταλία, Νορβηγία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Σουηδία και Φινλανδία. Στις 10 Σεπτεμβρίου του 1987 υπέγραψε το ίδιο μνημόνιο και η Ισπανία.

Advertisements