Σύσσωμος ο ελληνικός Τύπος ανακάλυψε μετά από χρόνια ότι υπάρχουν προϊόντα στην αγορά των videogames, τα οποία περιέχουν σκηνές και πράξεις βίας…Είναι γεγονός πως η αγορά των videogames στη χώρα μας βρίσκεται ακόμη σε νηπιακό στάδιο και ως εκ τούτου όσες αναφορές έχουν γίνει σε αυτή από τον εγχώριο Τύπου έχουν κυρίως χαρακτήρα κατακραυγής. Το Grand Theft Auto IV είναι η σημαντικότερη κυκλοφορία του 2008 και ως εκ τούτου, ήταν λογικό ότι θα είχε την προβολή που του αρμόζει από τους ανθρώπου που γνωρίζουν περί τίνος πρόκειται. Για τους άλλους, δε χρειάζεται να πούμε και πολλά. 

Στο νέο τίτλο της Rockstar Games, ο παίκτης αναλαμβάνει το ρόλο του Niko Belic, ενός Σέρβου βετεράνου που συμμετείχε στον πόλεμο της Βοσνίας και ταξιδεύει στην εικονική Νέα Υόρκη (Liberty City) για να φτιάξει τη ζωή του. Στην προσπάθειά του αυτή θα συναναστραφεί με εμπόρους ναρκωτικών, μπράβους και αρκετά στελέχη του υποκόσμου γενικότερα. Όπως είναι λογικό, ο Belic καλείται να βοηθήσει στο εμπόριο ναρκωτικών, να κάνει μεταφορές, να εξοντώσει πολίτες που προκαλούν προβλήματα κοκ.

Όπως λοιπόν μπορεί να αντιληφθεί κανείς, έχουμε να κάνουμε με ένα μέρος της καθημερινότητας μιας μεγαλούπολης, στην οποία ο πρωταγωνιστής αναλαμβάνει ενεργό ρόλο. Τα ελληνικά ΜΜΕ ωστόσο, χωρίς να έχουν ασχοληθεί με το ζήτημα από το 2002, όταν και το franchise Grand Theft Auto άρχισε να σαρώνει τη βιομηχανία του gaming, έριξαν το βάρος τους στο γεγονός πως ανήλικοι έρχονται σε επαφή με αυτό το θέαμα.

Η εύλογη απορία οποιουδήποτε νοήμονα ανθρώπου που δεν καταφέρνει να ξεγελαστεί από τις φαμφάρες και τις πομπώδεις δηλώσεις είναι «πως γίνεται να συζητάμε για την επαφή ενός προϊόντος που απευθύνεται σε ενηλίκους με μια ομάδα ανηλίκων;». Η βιομηχανία του gaming έχει αρχίσει και μεγαλώνει με γοργούς ρυθμούς, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως εδώ και αρκετούς μήνες έχει αρχίσει να ξεπερνάει σε τζίρους ακόμη και αυτή του κινηματογράφου (η Paramount δήλωσε έντονη ανησυχία για την πορεία της νέας ταινίας Iron Man, η οποία βγαίνει στις αίθουσες αυτή την περίοδο, παράλληλα με το Grand Theft Auto IV). Γι΄ αυτό το λόγο έχει φροντίσει κιόλας να προστατέψει τα «παιδιά» της από τέτοιες περιπτώσεις, θεσπίζοντας οργανισμούς και υπηρεσίες που είναι υπεύθυνες για το χαρακτηρισμό των videogames.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι η PEGI (Pan-European Game Information), η οποία είναι αρμόδια για τα videogames που πωλούνται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποχρεούται να χαρακτηρίζει κάθε τίτλο πριν αυτός τοποθετηθεί στα ράφια.

 

Όπως λοιπόν, μπορεί να δει κανείς στο εξώφυλλο του παιχνιδιού που εμφανίζεται και στην εικόνα ακριβώς από πάνω, στο κάτω τμήμα αναφέρεται χαρακτηριστικά, ότι το Grand Theft Auto απευθύνεται σε άτομα ηλικίας από 18 ετών και άνω (ενήλικους).

Σκεπτόμενοι λοιπόν το παραπάνω, λογικό είναι να προκαλέσουμε ερωτήματα στον εαυτό μας, πως γίνεται δηλαδή δημοσιογράφοι, παιδοψυχολόγοι και άνθρωποι άλλων τομέων που δεν έχουν επαφή με την αγορά να καταφέρονται κατά ενός προϊόντος που απευθύνεται σε άτομα που σύμφωνα με το κράτος θεωρούνται έτοιμα να ψηφίζουν και να συμμετέχουν σε κάθε είδους δημόσια δραστηριότητα μέσα στο πλαίσιο του πολιτεύματος; Ο λόγος είναι απλός…

 

Όπως είναι φυσιολογικό, η κοινωνία ταράχτηκε, έπεσε από τα σύννεφα και όλα τα συναφή, από τη στιγμή που ήρθε μπροστά στην ωμή αλήθεια. Πως δηλαδή, ανήλικοι ήρθαν σε επαφή με το Grand Theft Auto IV. Προφανέστατα βέβαια, όλοι όσοι βρήκαν ευκαιρία να κερδίσουν τα έξτρα 5 λεπτά δημοσιότητας που τους αναλογεί δεν έχουν συνειδητοποιήσει πλήρως την κατάσταση.

Γιατί αν είναι να εξοργίζεται η ελληνική κοινωνία για το γεγονός πως ανήλικοι έχουν εύκολη πρόσβαση σε προϊόντα και υπηρεσίες που δεν προορίζονται γι’ αυτούς, θα έπρεπε να εξοργίζεται και όταν ανήλικοι εισέρχονται σε κινηματογραφικές αίθουσες για να παρακολουθήσουν ταινίες με βία και σεξ ή παρακολουθούν τηλεοπτικό πρόγραμμα που δεν είναι κατάλληλο για την ηλικία τους.

Όπως λοιπόν αναφέραμε και πιο πάνω, κανείς από όσους εκφέρουν άποψη δεν στέκεται στο πραγματικά προβληματικό σημείο, αυτό της ευθύνης του λιανεμπορίου και του γονέα. Το προϊόν κυκλοφορεί νόμιμα, έχει ειδική ένδειξη για το κοινό στο οποίο απευθύνεται και ΠΡΕΠΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ να πωλείται μόνο σε αυτό το κοινό. Το γεγονός πως στην Ελλάδα: α) ελάχιστα είναι τα καταστήματα που δεν πωλούν 18+ παιχνίδια σε ανήλικους και β) οι γονείς δεν έχουν ιδέα και δεν δείχνουν το παραμικρό ενδιαφέρον για τις ασχολίες των παιδιών τους είναι ο πυρήνας του προβλήματος.

Στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του οποίου παρακολούθησε ο υπογράφων το άρθρο, μίλησε τόσο ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας εισαγωγής, όσο και οι γονείς ενός ανήλικου παιδιού που τόσο μπροστά στα μάτια τους, όσο και μπροστά στα μάτια του τηλεοπτικού συνεργείου συνέχιζε να απολαμβάνει ακατάλληλου περιεχομένου προϊόν.

Ο γονέας δε, έδειξε ότι δεν γνωρίζει ότι το Grand Theft Auto IV δεν θα έπρεπε να υπάρχει στο σπίτι, αλλά περιορίστηκε στο να αναφέρει πως υπάρχει όριο στην ενασχόληση του γιου του με το εν λόγω videogame.

Αν λοιπόν κάποια στιγμή, οι υπεύθυνοι των ΜΜΕ στη χώρα αποφασίσουν να αντιμετωπίσουν σοβαρά μια αγορά που ετοιμάζεται να «καταπιεί» αρκετές πιο ισχυρές, ίσως θα ήταν λογικό να δούμε και σε κάποιο πάνελ/σαλόνι την άποψη ενός ειδικού που ασχολείται με το αντικείμενο επαγγελματικά.

Δυστυχώς σε όλες τις παρόμοιες περιπτώσεις, η αντίθετη άποψη (ότι τα videogames δεν είναι η πηγή του κακού) δεν έκανε ποτέ την εμφάνισή της στο προσκήνιο. Και όπως είναι λογικό, η κατάθεση άποψης της παιδοψυχολόγου κ. Σιδέρη πως «ο εισαγωγέας δεν αφήνει τα παιδιά του να παίξουν το Grand Theft Auto IV, όπως ο έμπορος ναρκωτικών δεν δίνει στα παιδιά του ηρωίνη», μπορεί να θεωρηθεί και ως βάση πάνω στην οποία κρίνεται κάτι που ορισμένοι αντιμετωπίζουν αψήφιστα.

 

Advertisements